Lumea se schimba pe zi ce trece. Chiar daca pare greu de crezut, in fiecare zi apar noi informatii, noi tehnologii, noi modalitati de a face diverse lucruri. Inclusiv mii de noi clipuri pe retelele sociale (vezi exemplul YouTube).
Am auzit zvonuri conform carora cantitatea de informatii existente pe mapamond se dubleaza o data la 6 luni.
Este o nebunie!
Dar sunt si multe aspecte pozitive ale vremurilor pe care le traim.
Ca in orice era, si acum exista contestatari si sustinatori ai diverselor idei si proiecte.
Asa a fost mereu.
Sunt aproape convins ca si atunci cand a aparut focul, cineva s-a gasit sa conteste si sa spuna sa fie stins imediat deoarece produce daune mari prin faptul ca te poti arde.
Din ce-am constatat, la nivel planetar, o mana de oameni (ma refer simbolic, ca numar) produc cele mai mari schimbari.
Restul omenirii accepta ceea ce ni se serveste pe tava sau influenteaza in mica masura evenimentele.
Aparent, nu prea ai ce face, deoarece cine detine putere si bani poate avea un control mai mare asupra unor factori comparativ cu cei care nu detin aceste avantaje.
Dar te invit sa citesti mai departe, pentru ca vei vedea ca in ziua de astazi o persoana fizica (ca sa zic asa), un simplu cetatean are sanse imense sa iasa in evidenta si sa castige bani, faima, statut social.
Acest lucru nu se putea realiza cu cativa ani in urma. Din mai multe motive, insa principalul motiv era ca nu exista internetul. Chiar si la inceputurile internetului nu erau atat de multi oameni online si atatea modalitati de expunere ca astazi.
Ca sa nu ma intelegi gresit, fac o mica precizare. Nu am spus in sens negativ faptul ca cine detine putere si bani poate avea un control mai mare asupra unor factori economico-sociali comparativ cu cei care nu detin aceste avantaje.
In majoritatea cazurilor, cei care s-au dezvoltat si au ajuns la un anumit nivel au pornit de jos si au evoluat treptat. In plus, ei au adus inovatii omenirii, noutati fara de care ceilalti oameni nu ar avea oportunitatile pe care le au in prezent.
Sunt si oameni care folosesc inovatiile in scopuri imorale, insa aici nu discutam despre ei.
Prefer mereu sa privesc partea pozitiva a lucrurilor si sa am grija sa nu ma afecteze partea negativa.
Acum…
O sa vorbim in continuare despre cum ai putea beneficia tu de pe urma schimbarilor care se produc la nivel planetar.
Prin a beneficia ma refer sa actionezi folosindu-te de tehnologie ca sa duci o viata mai buna in general.
Am vazut diverse opinii in toate mediile, atat online cat si offline.
Unii sustin ca se alege praful de economia planetei si ca urmeaza vremuri grele.
Altii sustin ca numai unele tari vor avea de suferit, in special cele din Europa si America. In schimb, China se va dezvolta din ce in ce mai mult.
Si mai este un val de pareri care dau dovada de un optimism de invidiat. Acestia spun ca economiile statelor vor merge inainte spre progres, dat fiind faptul ca in ultimul timp statele dezvoltate (mai ales) au pompat miliarde de dolari ca stimulente pentru a atenua regresul.
O sa-ti spun ce am constatat eu in realitatea din Romania.
Vorbind cu oameni din diverse domenii de activitate, am tras concluzia ca au fost domenii care au mers foarte bine, au fost domenii care au mers bine si au fost domenii care au regresat.
Insa, per ansamblu, nu am auzit pe nimeni sa moara de foame. Ori suntem noi un neam de descurcareti ori cei cu care am discutat s-au descurcat cumva.
In orice situatie care este perceputa drept recesiune sau criza, exista si o parte pozitiva. Si aici ma refer la persoanele care beneficiaza de pe urma schimbarilor care se produc.
Problema care se pune este daca pot beneficia cat mai multi oameni si daca printre ei te poti numara si tu.
Am spus si cu alte ocazii, dar imi face placere sa repet si acum: ca sa obtii ce-ti doresti, de cele mai multe ori necesita sa inveti o noua abilitate.
Ma doare sa vad cum multi oameni renunta la dorintele lor considerand ca nu sunt pregatiti sau ca nu sunt in stare sa faca lucrurile necesare pentru a obtine ce-si doresc.
Dupa diverse experimente in lumea reala, pe care le-am realizat de-a lungul anilor, am constatat ca poti obtine ceea ce-ti doresti daca esti dispus sa inveti abilitatile necesare.
Sa revenim la ideea de mai sus referitoare la recesiune sau criza.
Din pacate, am observat ca in astfel de situatii noi, oamenii, actionam gresit.
In loc sa tragem aer in piept si sa ne documentam despre cum putem sa aflam despre oportunitati si sa ne pregatim personal si profesional pentru ce urmeaza, noi din contra, intram in panica si ne imprumutam sau cheltuim sume de bani pe lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie.
De aceea, am pregatit pentru tine cateva recomandari care sa-ti faca viata mai usoara intr-o recesiune sau criza si sa iesi chiar mai castigat fata de cum erai initial.
Imediat iti voi oferi recomandarile, insa pana atunci tin sa fac cateva scurte precizari.
Mai jos ai un top 5 al retelelor sociale, cu mentiunea ca ordinea este pur intamplatoare:
Facebook
TikTok
YouTube
Instagram
LinkedIn
Acestea au cunoscut in ultimii ani o crestere majora ca numar de utilizatori si cifra de afaceri datorita faptului ca tot mai multi oameni de pe glob au acces la internet si intra online din ce in ce mai des. Si continua sa creasca intr-un ritm alert. Probabil la un moment dat vor aparea si alte retele in acest top sau vor fi si alte tendinte de evolutie, timpul ne va arata ce si cum.
Ideea este ca online-ul pare o paine mare de mancat si ne ofera milioane de oportunitati.
Totodata, oportunitatile in numar mare pot crea confuzie si ne pot tine blocati intr-o situatie grea pentru noi. Ma refer din punct de vedere financiar.
Asa ca intrebarile firesti sunt: Ce am putea face? De unde sa incepem si cu ce anume?
Ei bine, ca sa pornim, primul pas este sa ne facem noi insine o mica analiza personala, sa clarificam ce ne dorim. Sa ne facem un fel de introspectie.
In general, ma feresc de termeni academici sau tehnici, pentru ca imi place sa mentin discutia la un nivel cat mai practic si pe intelesul tuturor. Imi place sa scriu cu scopul de a relaxa si a oferi lucruri utile, nu sa-l doara capul pe cel care citeste.
Ca atare, n-o sa insist prea mult pe introspectie, ci o sa-ti ofer cateva intrebari esentiale pe care sa ti le pui:
Prima intrebare: Ce iti place sa faci? Daca ar fi sa alegi un domeniu sau o activitate care sa-ti placa cel mai mult sa o faci, mentioneaza care ar fi aceea.
A doua intrebare: Care este cel mai important lucru pentru tine acum sa il rezolvi? Un lucru pe care daca l-ai rezolva ai fi mult mai fericit. Poate fi orice, nu neaparat ceva referitor la domeniul profesional.
A treia intrebare: Ce stii la modul concret sa faci? Mentioneaza care sunt abilitatile tale, la ce activitate consideri ca te pricepi cel mai bine.
Te rog sa iei o foaie si un pix sau sa deschizi un document text in calculator sau telefon si sa-ti aloci timp suficient ca sa raspunzi la intrebarile de mai sus.
Preferabil sa pui raspunsurile sub forma de lista. Ma refer sa faci la fiecare intrebare o lista cu raspunsuri.
Listele iti dau claritate si gandire strategica si te pot ajuta mult. In plus, listele pot fi completate ulterior cu alte raspunsuri daca este cazul si le poti concepe intr-un interval scurt de timp.
In mod normal, daca raspunzi sincer la intrebarile de mai sus, vei avea o stare psihica mult mai buna concretizata intr-un entuziasm care te va ajuta sa pui in practica ceea ce iti voi recomanda in continuare.
Ba mai mult, te va ajuta sa te adaptezi schimbarilor si sa beneficiezi de pe urma lor.
Ok, acum ca stii in mare ce activitate ti-ar placea sa faci si ce activitate stii cel mai bine sa faci, este necesar sa pui in practica cunostintele pe care le ai sau sa inveti lucruri noi in caz ca este nevoie.
Ca sa poti aduce un impact pozitiv in viata ta atat in plan personal, cat si profesional si financiar, este nevoie sa te adaptezi vremurilor si sa urmezi tendintele care aduc performanta si bani.
Este ca un joc pe care degeaba il privesti de pe margine daca nu ai nimic de castigat de pe urma lui. Poate doar o satisfactie emotionala.
Totodata, degeaba intri in joc daca nu esti pregatit sau antrenat (ca sa pastram un termen specific jocurilor).
Sunt cativa pasi relativ simpli, pe care daca ii urmezi vei putea participa la joc cu sanse mari de a obtine rezultate bune.
Trebuie sa fii cel mai bun? Nu neaparat.
Este indicat sa-ti doresti sa fii cel mai bun? Evident ca da!
Dar este un pas mare si daca participi si ai rezultate bune de care tu esti multumit.
Nu trebuie sa cazi in depresie daca nu esti cel mai bun intr-un anumit domeniu. Importanta este evolutia ta ca persoana si important este sa evoluezi in bine!
Ca in orice joc, trebuie sa ai o miza. Iar in acest caz, miza este sa ajungi la minim 1000 de dolari in valoare neta lunar.
Am spus “minim”. Evident ca valuta poate fi oricare, eu am luat ca reper dolarul, deoarece este probabil cea mai importanta valuta a planetei.
Ca atare, iti faci introspectia de mai sus, te linistesti si iti impui tie personal acest “target”. De a ajunge la MINIM 1000 de dolari venit net lunar.
Ca limita de timp, inca nu vorbim despre asta, deoarece depinde foarte mult de situatia in care ne aflam fiecare dintre noi.
Aceasta este prima recomandare, sa-ti propui sa ajungi la minim 1000 de dolari venit net lunar.
A doua recomandare se refera la cum ai putea realiza acest scop si suna cam asa: incepe imediat sa actionezi si actioneaza in fiecare zi (cu mici exceptii) pentru realizarea scopului.
Acum iti voi spune cum poti beneficia de noile schimbari si de tehnologie ca sa obtii rezultatele pe care ti le doresti.
Daca te intrebi de ce, iti raspund pentru ca am vazut alti oameni care au beneficiat si continua sa beneficieze.
Sunt mai multe situatii in care te poti afla.
In cazul in care doresti sa lucrezi ca angajat, este necesar sa-ti gasesti un loc de munca unde sa poti evolua si sa poti obtine targetul de mai sus.
In acest caz, este dificil sa obtii din prima un salariu net de minim 1000 de dolari, insa poti intr-un interval de timp acceptabil sa reusesti acest lucru.
Pentru aceasta, este nevoie ca zilnic sa te pregatesti pentru a activa in domeniul IT. Poate ca acum activezi in cu totul alt domeniu si nu stii nimic despre IT.
Nu-i nimic. Oricine a fost incepator la un moment dat. Ideea este sa incepi imediat si primul pas pe care sa-l faci este sa intri pe website-ul udemy.com si sa cauti cursuri de IT. Sa vezi cam ce ti s-ar potrivi si sa incepi sa inveti.
Daca esti incepator, poti incepe cu un curs mai simplu si apoi sa te angajezi pe un post care nu necesita multe cunostinte si experienta.
Important este sa incepi de undeva.
Un alt instrument tehnologic bun este website-ul ejobs.ro unde poti intra si in cateva minute poti cauta companii care oferta posturi in domeniul IT. De asemenea, pe acest website iti poti face cont si sa-ti concepi un CV cu care sa aplici la diverse companii.
Un mare avantaj de a lucra in IT este si faptul ca nu depinzi de o locatie anume. Poti dintr-o localitate mica sa lucrezi pentru companii mari, o conditie fiind sa ai conexiune buna la internet.
Din pacate, multi oameni nu stiu si nici nu realizeaza cat de usor este sa inveti unele lucruri de baza in domeniul IT, apoi sa te angajezi pe un salariu decent.
Se sperie si nici macar nu se intereseaza deloc de acest domeniu, spunand ca ei nu se pricep sau nu se vad facand programare.
Insa domeniul IT este unul extrem de vast, iar tu poti intr-o luna de zile sa inveti multe lucruri daca iti iei de pe udemy un curs de calitate.
O alta metoda de a ajunge la targetul de minim 1000 de dolari venit net lunar este de a te informa despre antreprenoriat.
Pentru aceasta, eu insumi pregatesc diverse cursuri ca sa-ti fie foarte usor sa incepi.
Nu-ti trebuie capital de pornire, cum cred multi oameni. Iti trebuie o minte deschisa si sa fii dispus ca in fiecare zi (cu mici exceptii) sa te documentezi si sa aplici ceea ce inveti. In antreprenoriat importante sunt modul de gandire si actiunile zilnice.
Insa nu uita ca tot ceea ce faci nu valoreaza nimic daca nu afla cat mai multi oameni de tine sau de afacerea ta (in cazul in care optezi pentru antreprenoriat).
De aceea, a treia recomandare se refera la promovare.
Este necesar sa folosesti tehnologia pentru a te face cunoscut sau a-ti face cunoscute intentiile, indiferent ca doresti sa lucrezi ca angajat intr-o companie sau sa fii antreprenor.
Pentru angajare, iti recomand website-urile ejobs, linkedin si facebook (poti intra pe grupuri care au recomandari de joburi, poti ruga diversi oameni sa te recomande sau poti chiar tu intra in contact cu angajatorii).
Pentru antreprenoriat, recomand facebook, linkedin si youtube, cu precizarea ca YouTube a devenit din ce in ce mai vizitat in ultimii ani.
La final…
Vreau doar sa-ti mai spun ceva.
Printre altele, sunt 2 probleme cu care s-a confruntat omenirea:
1. Inflatia.
2. Sclavia.
In esenta, inflatia reprezinta devalorizarea banilor. Cu alte cuvinte, banii isi pierd din valoare odata cu trecerea timpului. Se intampla deoarece institutiile oficiale tiparesc, in timp, mai multi bani. Partea negativa este ca acest proces de devalorizare este constant.
Asadar, banii isi pierd din valoarea pe care oricum ei in sine ca simple monede si hartii nu o au. Dar asta este o alta discutie.
Ideea de baza este ca trebuie sa ai grija cum folosesti banii pentru ca inflatia sa te afecteze cat mai putin sau deloc.
In perioade cu inflatie mare, in general, cresc preturile, mai ales la combustibili si la produse agro-alimentare. Ca atare, pentru a achizitiona aceleasi bunuri vei fi nevoit sa scoti mai multi bani din buzunar.
Vestea buna este ca si marfurile neperisabile si bunurile imobiliare cresc din punct de vedere al pretului. De aceea este preferabil ca in loc sa pastrezi banii in depozite sau cash, sa investesti in bunuri imobiliare, in metale pretioase sau in diferite proiecte cu potential in viitor (website-uri, canale de youtube, cursuri audio-video din care sa inveti lucruri aplicabile imediat).
Sclavia reprezinta un subiect sensibil, pentru ca termenul induce suferinta si umilinta – doua aspecte greu suportabile si injositoare pentru fiinta umana.
Sclavia nu mai este ca acum cateva sute de ani, insa putem spune, din pacate, ca pe alocuri gasim exemple de sclavi moderni.
Cel mai la indemana exemplu si pe care l-am auzit inclusiv eu de mai multe ori, este cel al angajatilor.
Acestia sunt catalogati, in diverse contexte si discutii, ca fiind sclavi moderni. Mai ales prin prisma faptului ca se considera ca in campul muncii cine plateste iti dicteaza ce sa faci, chiar daca uneori nu la modul placut.
Ei bine, lucrurile nu stau in totalitate asa. Din pacate, multi oameni nu stiu ca un angajat are multe drepturi, dar din necunostinta de cauza un numar mare de angajati nu beneficiaza de drepturile pe care le au si accepta sa fie calcati in picioare.
Ca atare, daca activezi ca angajat, pe langa faptul ca iti recomand sa asculti urgent cursurile mele, iti recomand de asemenea sa te informezi cu privire la drepturile pe care le ai si sa nu permiti sa fii tratat ca un sclav.
Imi inchei pledoaria aici urandu-ti mult succes si toate cele bune!
Ne “reauzim” in curand.
Cu prietenie si respect,
Dragos Stoica
P.S.
Daca esti o persoana deschisa la lucruri noi si doresti sa afli in mod gratuit metode de lucru pe care le poti aplica imediat pentru a-ti imbunatati situatia personala, profesionala si financiara, te invit sa te Abonezi utilizand formularul de mai jos.
Conform normelor GDPR (General Data Protection Regulation) adoptat de Parlamentul European, e-mail-ul tau va ramane strict confidential si NU va fi folosit in scop comercial. Te poti dezabona oricand.