Sunt mari sanse ca acesta sa fie unul dintre articolele cele mai importante pe care le citesti in viata ta. De ce spun asta? Pentru ca iti poate schimba in bine mentalitatea si actiunile viitoare.
Doua lucruri m-au determinat sa il scriu:
Unele intamplari neplacute prin care am trecut si care cu siguranta ca ar fi fost mult mai placute daca stiam toate lucrurile la care voi face referire in articol;
Placerea de a-ti oferi informatii valoroase care te pot ajuta sa duci o viata mai buna pe toate planurile.
Mereu m-au fascinat si am cautat sa gasesc explicatii despre lucrurile care ne pot marca fundamental existenta pe acest pamant si ne pot determina comportamentele. Ei bine, “emotiile” se incadreaza cu siguranta in aceasta categorie.
Ca in multe alte dati, inainte sa intru in detalii si sa-ti explic “scurt” si la obiect ce sunt emotiile, te provoc! 🙂
Ma refer la faptul ca te-as ruga sa nu citesti mai departe momentan, ci sa iti aloci 1-2 minute pentru a te gandi la ce reprezinta emotiile pentru tine. Sa dai un fel de definitie. Fara sa cauti cu Google sau sa apelezi la alte surse. Pur si simplu sa notezi pe o coala de hartie sau in calculator/telefon definitia ta pentru termenul “emotie”. Ce reprezinta pentru tine o emotie? Cum percepi tu emotiile per ansamblu, ca ceva bun sau rau?
Ok, daca doresti sa impartasesti si cu alti oameni opinia ta despre emotii, poti lasa un comment la finalul acestui articol.
Acum sa revenim si sa-ti spun parerea mea despre emotii. De fapt ceea ce iti voi spune este rezultatul unei munci depuse de mine pentru a ma documenta, iar pe parcurs ce ma documentam aplicam in lumea reala diverse informatii pe care le aflasem ca sa vad cum stau lucrurile in realitate.
Acest proces de documentare-testare l-am efectuat dupa ce mi-am luat cateva “bufuri” grele de tot de la viata, in sensul ca nu am stiut cum sa gestionez anumite interactiuni cu alte persoane si relatii in care am fost implicat. Si ma refer atat la relatii profesionale sau de afaceri, cat si afective.
De fapt, iti fac o marturisire si iti spun ca tocmai datorita unei femei cu care am “umblat” cu ceva ani in urma am ajuns sa cunosc multe lucruri despre psihologia umana in general.
Tipa era psiholog si datorita unor… sa le spunem “probleme” in relatia cu ea, am devenit interesat de psihologie si am vrut sa aflu cum functioneaza creierul uman si ce anume ne determina comportamentele.
M-a determinat in mod INDIRECT sa ma apuc sa citesc multe materiale despre psihologia aplicata, inclusiv experimente care s-au facut in diverse colturi ale lumii de catre psihologi renumiti, iar rezultatele au fost uimitoare pentru cineva ca mine care parca ziceai ca s-a coborat din copac in ce priveste domeniul psihologiei.
Am constatat ca nu stiam aproape nimic din lucrurile care conteaza cu adevarat si care fac diferenta in relatiile interumane. Una este sa stii cum sa te comporti si sa ai relatii frumoase si alta este sa nu stii de ce te comporti ca un badaran, tu crezand ca ai dreptate, dar in realitate sa fie numai vina ta. Si ma refer la mine, dar sunt convins ca putem extrapola si la alte persoane, atat femei cat si barbati.
O alta constatare teribila pe care am facut-o este ca ne autosabotam emotional in mod inconstient.
Da-mi voie sa-ti explic…
Pare greu de crezut, dar in majoritatea situatiilor cand este necesar sa luam decizii importante pentru viata noastra, ne autosabotam. Consider ca se intampla acest lucru datorita faptului ca luam decizii cand suntem sub influenta emotiilor, iar uneori chiar a unor emotii foarte puternice.
Daca stai sa te gandesti, este un cerc vicios. E aproape imposibil sa nu fii emotionat cand te afli in fata unei situatii importante pentru viata ta. Pe de alta parte, emotiile nu ar trebui sa influenteze decizia pe care o iei, deoarece sunt mari sanse sa luam decizii proaste pentru noi cand suntem emotionati.
Ca atare, trebuie sa acordam o atentie sporita si pe cat posibil sa nu luam decizii cand simtim presiune de orice fel asupra noastra. Presiunea poate fi pusa de factori externi (situatii, oameni) sau factori interni (stari emotionale intense).
Oricat de incredibil ar parea, nu poti lua decizii bune pentru tine cand ai emotii puternice, de genul: extaz, frica, bucurie, tristete, furie.
Pentru a intelege DE CE se intampla astfel, este necesar sa ne punem intrebarea din tilul acestui articol: “Ce sunt Emotiile?”
Am studiat lucrari ale mai multor oameni considerati somitati in domeniul psihologiei, printre care: Goleman, Jung, Aronson, Eckman si am observat ca niciunul nu are acelasi raspuns la intrebarea de mai sus.
Incurajator, nu?! 🙂
Hai pentru inceput, ca fapt divers, sa aruncam o privire asupra definitiei din dictionar pentru termenul “emotie”: “Reactie afectiva complexa, in general brusca si momentana, insotita de tulburari fiziologice, care oglindeste atitudinea individului fata de realitate.” Sursa: dexonline.ro
Acum, sa vedem si ce spune website-ul wikipedia despre termenul “emotie”: “Emotia poate fi clasificata ca un sistem de aparare, intrucat psihologic emotia afecteaza atentia, capacitatea si viteza de reactie a individului dar si comportamentul general.”
Dupa cum observi, in aceste definitii se mentioneaza ca emotiile produc tulburari sau modificari in activitatile organismului si ne afecteaza comportamentul general.
Ca idee, ar mai fi de mentionat doua lucruri pe care le gasesc interesante in intelegerea emotiilor. Unul adus in discutie de Goleman, care spunea: “La bine sau la rau, inteligenta poate sa nu mai aiba nici o importanta atunci cand sentimentele ii iau locul.” si un altul mentionat de Eckman care a clasificat emotiile in emotii principale (cateva exemple: frica, tristetea, bucuria) si emotii derivate, emotii mai complexe formate din combinarea unor emotii principale (exemple: furia, supararea, lipsa de chef, plansul de mila, singuratatea, deprimarea, ingrijorarea, fericirea, mandria, satisfactia, usurarea, multumirea, afinitatea, devotamentul, adoratia, dragostea, repulsia, remuscarea, umilinta, regretul).
Totusi inca lucram cu termeni abstracti si nu putem intelege bine ce reprezinta emotiile si cum ne influenteaza viata.
Raspunsul “salvator” la intrebarea “Ce sunt Emotiile?” a venit dupa ce am aflat de documentarea realizata de Doctorul Paul MacLean nu neaparat pe acest subiect, insa pe un subiect din care putem deduce originea si modul cum iau nastere emotiile.
Nu intru acum in detalii stiintifice mai mult decat este cazul, doar iti prezint pe scurt ca sa vezi ce interesant este!
“The Triune Brain Model” este denumirea modelului de evolutie a creierului propus de MacLean si atesta faptul ca creierul uman este format din 3 creiere distincte care au luat nastere in timpul unui proces de evolutie de milioane de ani.
Primul creier (stratul de baza) este denumit creierul reptilian. Acesta este cel mai vechi si se numeste astfel deoarece este specific reptilelor. Mai este denumit si creier primitiv, deoarece stimulii principali la care reactioneaza sunt hrana si pericolul. Cu alte cuvinte, este responsabil de supravietuirea individului. Reactiile specifice pe care un om le are datorita creierului reptilian sunt: fuga, lupta si reflexul de a ingheta (a nu face nimic, a sta pe loc).
Este un creier agresiv care te determina sa actionezi instinctiv si care nu poate fi controlat de majoritatea oamenilor, generand emotii extrem de puternice. Un exemplu ar fi o situatie de gelozie, cand cineva lupta pentru persoana iubita si poate savarsi fapte regretabile in unele cazuri.
Imediat o sa vezi ca acest creier are un rol esential in luarea deciziilor si de ce se intampla astfel. De asemenea, o sa vezi ca este foarte necesar sa invatam cum sa-l controlam, daca vrem sa ne controlam emotiile si sa luam decizii mai bune pentru noi.
Sa continuam cu urmatorul tip de creier: creierul emotional. Se mai numeste si creier limbic sau creier de mamifer.
Creierul emotional s-a dezvoltat peste creierul reptilian sub forma unor straturi de inele (denumirea de “limbic” provine din latinescul “limbus” care inseamna “inel”) cu deschidere la baza. Dupa cum ii spune denumirea, este responsabil cu starile noastre emotionale. Acest creier genereaza emotii mai mult sau mai putin complexe si este foarte puternic, deoarece daca nu invatam sa-l controlam, emotiile ne pot domina deciziile pe care le luam si per ansamblu ne pot domina viata, tinand cont ca existenta insasi este o suma de decizii luate in diferite momente.
In sfarsit, al treilea strat de creier care s-a dezvoltat peste creierul de mamifer este creierul rational. Mai este denumit si neocortex (creierul nou), pentru ca este ultimul strat de creier in decursul evolutiei de milioane de ani a creierului.
Acest creier este responsabil, printre altele, pentru: gandire, ratiune, planificare. Insa cea mai importanta caracteristica a lui este faptul ca are capacitatea de a elabora etape de actiune. In sensul ca, noi oamenii, avem asa-numita gandire secventiala datorita acestui creier rational. Facem actiuni in secvente consecutive care au o logica in functie de situatia in care ne aflam.
De exemplu, daca dorim sa bem apa si avem pe masa o sticla cu apa si un pahar gol, gandirea secventiala se activeaza si ne determina, in general, urmatoarele actiuni: desfacem sticla, punem apa in pahar, apoi bem apa. Putem considera acest set de actiuni ca fiind un tip de comportament. De altfel, un comportament absolut firesc in situatia aceasta.
Nota autorului:
Stiu ca e un articol ceva mai lung, dar ramai cu mine in continuare, pentru ca vei afla lucruri extrem de interesante si utile pentru tine.
Sa revenim…
Pe langa exemplul de mai sus cu apa, sunt multe alte situatii in care gandirea secventiala ne determina actiunile si facem lucrurile rational.
Imediat o sa vezi ca exista situatii in care gandirea secventiala este blocata, cu consecinte uneori dramatice pentru viata noastra. Si iti voi spune cine si cum o blocheaza.
Dar acum iti spun care este CIREASA DE PE TORT in ce priveste modul de functionare a creierului uman si luare a deciziilor.
Te rog sa te pregatesti pentru ca iti voi dezvalui un amanunt care este posibil sa-ti schimbe complet perspectiva asupra lumii in general!
Desi aceste 3 creiere luate impreuna formeaza ceea ce noi denumim creierul uman, NU se sincronizeaza intre ele atunci cand trebuie sa luam o decizie.
Ba mai mult, s-a demonstrat ca LUPTA UNUL IMPOTRIVA CELORLALTE cand fiinta umana trebuie sa ia o decizie.
Nu stiu daca esti constient (inca) de importanta cunoasterii acestui aspect.
Hai sa-ti dau un exemplu. Sa spunem ca iti place de o femeie sau de un barbat (daca esti femeie).
Si femeia sau barbatul respectiv este intr-o relatie de cuplu.
Tu stii la nivel logic ca nu este bine sa te complici si sa avansezi in interesul tau fata de persoana respectiva. Asta iti semnaleaza creierul rational.
Insa creierul emotional iti spune ca sa insisti sa cuceresti persoana respectiva si ajungi sa te gandesti din ce in ce mai mult la ea, parca pe zi ce trece tot mai mult te atrage.
Creierul reptilian analizeaza pericolul si daca constata ca riscul este mare, te blocheaza si simti ca nu poti actiona.
Nu stii ce sa mai faci.
Pe de-o parte, iti place mult persoana respectiva si ai da orice sa fii cu ea (creierul emotional), pe de alta parte stii in mod rational ca nu este bine sa intervii in relatia de cuplu a altcuiva (creierul rational).
Iar ca tabloul sa fie complet, stai ca un om nebun si te uiti la pereti, desi tu poate ai o gramada de treaba de facut. Ori ramai blocat in fata televizorului sau iti gasesti alte distractii, gen retele sociale, alcool etc., doar ca sa uiti de dorul pentru acea persoana (creierul reptilian).
In astfel de situatii intervine importanta cunoasterii emotiilor si cum poti sa le controlezi. Pentru ca, daca nu le poti controla, atunci te vor controla ele pe tine si sunt sanse sa iei cele mai proaste decizii pentru viata ta.
FOARTE IMPORTANT!
Sa nu ma intelegi gresit! Nu spun ca intotdeauna nu este bine sa-ti urmezi instinctele/sentimentele/trairile.
Din contra, uneori chiar este indicat sa te lasi condus de emotii, atunci cand nu iti afecteaza viata in sens negativ. E frumos sa simti emotia iubirii, fericirii, incantarii, bucuriei si alte asemenea emotii cat timp ele nu iti dauneaza si nu deranjezi alte persoane prin actiunile tale pe care exista sansa sa le intreprinzi cand simti astfel de emotii.
Am dat exemplul de mai sus pur ipotetic ca sa intelegi mai bine ce se intampla in momente de acest tip, in care cele trei creiere “lupta” intre ele.
Sunt multe alte situatii in care ratiunea iti dicteaza ceva, iar emotiile si sentimentele altceva. Daca simti vreodata asa, vei stii ca esti pus in fata unei situatii delicate, iar acum stii si CARE ESTE CAUZA pentru care ai starile interioare respective.
Intrebarea fireasca este ce poti face pentru a te asigura, pe cat posibil, ca vei lua cele mai bune decizii pentru tine cand te afli in astfel de situatii, cand aparent nu stii cum sa procedezi.
Am auzit expresia: “Fa ce-ti spune inima!” 🙂
In realitate, “inima” este de fapt creierul emotional care genereaza emotii puternice.
Acum, ca am definit emotiile si am vazut cum sunt generate, sa ne concentram pe cum le putem controla.
In primul rand, iti voi spune DE CE este important sa-ti dezvolti capacitatea de a-ti controla emotiile.
Spuneam ca in situatii de criza, cele trei creiere (reptilian, emotional si rational) lupta intre ele cand fiinta umana trebuie sa ia o decizie.
Ei bine, decizia pe care o luam, de cele mai multe ori, la nivel mental este luata tinand cont de urmatoarea ordine: creier reptilian, creier emotional, creier rational.
Repet, intr-o situatie de criza (si o sa vin cu exemple imediat) creierul reptilian primeaza. Apoi creierul emotional si pe locul trei abia, creierul rational.
Ba mai mult, de multe ori, in situatii cu puternica incarcatura emotionala (stari de frica, gelozie puternica, ura, furie, extaz, indragostire) creierul rational este blocat de celelalte doua creiere, deoarece gandirea secvenctiala dispare.
Nu mai suntem capabili sa gandim in etape de actiune rationale sau logice.
Un exemplu concludent sunt crizele de gelozie, cand un individ (femeie sau barbat) ataca brutal pe un alt individ pe care il percepe ca rival la persoana iubita.
Apoi, daca lucrurile se sfarsesc tragic, intrebat fiind de ce a procedat astfel, spune ca ii pare rau si ca parca si-a pierdut mintile in acele momente.
Este semnul clar ca emotiile pun stapanire pe creierul omului respectiv si blocheaza gandirea secventiala a creierului rational.
Sunt multe alte exemple, dar de cele mai multe ori gandirea este blocata cand simti stari precum: frica, gelozie, ura, indragostire, extaz. In general, stari care genereaza cele mai puternice emotii.
Emotiile pot transforma un om inteligent intr-un prost.
Dar cum putem face pentru a ne controla emotiile si mai ales pe cele negative care ne pot distruge viata, cum ar fi frica, furia, tristetea, gelozia, invidia, avand in vedere puterea lor asupra noastra?
Paradoxal, desi pare dificil, daca aplici cateva tehnici relativ simple, vei reusi sa-ti controlezi emotiile sau cel putin sa le reduci mult din intensitate.
Am documentat ce au descoperit altii si am adaugat propriile mele idei, rezultand urmatoarele metode prin care ne putem controla emotiile:
Cand simti ca ai emotii puternice, schimba imediat ce faci in momentul respectiv.
De exemplu, daca stai pe scaun, ridica-te si fa cativa pasi. Daca esti intr-o conjunctura in care nu te poti ridica, maseaza-ti usor mana stanga cu mana dreapta. Si in timp ce schimbi ceea ce faci, inspira aer in piept si expira mai lung, gandind ca elimini energia negativa din tine prin expiratie si ca corpul ti se incarca din cap pana in picioare cu energie pozitiva, acea sursa nelimitata de energie care vine din zona pieptului. Pana simti ca te linistesti, ca iti recuperezi ratiunea.
Imagineaza-ti si simte cum pleaca energia pozitiva din piept si se raspandeste in tot corpul de indata ce ai expirat energia negativa.
Fa acest lucru de 5 ori, ma refer sa inspiri si sa expiri lung, iar cand expiri, sa simti cum elimini energia negativa si cum imediat corpul se incarca cu energie pozitiva care porneste din piept si se raspandeste in tot corpul si te linisteste.
Este un pic mai dificil la inceput, insa dupa ce practici de cateva ori iti va fi foarte usor de facut acest mic exercitiu si te vei simti mult mai bine.
Important este cat mai repede sa-ti activezi creierul rational, pana nu faci un lucru nesabuit, pana nu este prea tarziu.
De multe ori, dupa ce ne recuperam gandirea secventiala, constatam nu numai faptul ca lucrurile nu erau asa cum credeam noi, ci si ca ne-am comportat prosteste fara niciun motiv intemeiat.
O alta tehnica eficienta ce iti permite sa scapi de emotivitate (mai ales daca ai astfel de stari in timp ce comunici cu alti oameni) este sa-ti muti concentrarea pe altceva.
Multora dintre noi ni se intampla sa avem uneori emotii mari in momentul in care comunicam cu o alta persoana sau cu mai multe persoane deodata.
In astfel de cazuri, solutia este ca atunci cand simti ca emotiile te coplesesc sa iti muti privirea si concentrarea de la persoana respectiva catre altceva sau catre altcineva.
Ca sa intelegi exact cum functioneaza, voi detalia un pic.
Sa presupunem ca vorbesti cu o persoana si din diverse motive devii foarte emotionat. In acel moment, ca sa iesi din acea stare de emotie puternica, iti muti privirea si concentrarea catre un obiect din vecinatatea ta (eventual poti face si un scurt comentariu cu privire la el) sau daca situatia iti permite, catre o alta persoana.
Poti sa i te adresezi unei alte persoane sub un anumit pretext, s-o intrebi ceva, de exemplu. Ideea este sa iesi din acea stare de emotie. Apoi, cand simti ca te-ai mai linistit, te poti concentra asupra ta, apoi iar asupra persoanei cu care vorbeai. De obicei, totul se petrece destul de repede, insa te scoate din starea de emotie puternica.
La fel ca si prima tehnica, aceasta functioneaza mai bine daca este insotita respiratie. In sensul ca inspiri aer in piept si expiri lung, ca si cum ai elimina energiile care te emotioneaza si simti in timp real ca te linistesti.
Poate te intrebi de ce este foarte util sa cunosti toate aceste lucruri.
Pentru ca, daca stii cum functionezi, te poti controla si poti lua decizii fara a fi sub impactul emotiilor. Si sunt mari sanse ca astfel sa iei cele mai bune decizii pentru tine.
Cand vine vorba de emotii negative, daca nu reusesti sa le controlezi, atunci ele te pot controla pe tine si efectiv te pot transforma intr-o alta persoana.
Am intalnit des oameni care au folosit expresia “Parca nu ma recunosc!” dupa ce s-au linistit si au iesit din starea emotionala intensa prin care trecusera.
O emotie puternica iti poate schimba personalitatea imediat. Efectiv poti avea un cu totul alt comportament decat ai avea in conditii normale, in aceeasi situatie.
Cand suntem sub influenta unui anumit tip de emotie, gandim complet diferit si ne comportam complet diferit decat daca am fi sub influenta altui tip de emotie. Aceeasi persoana cu stari interioare diferite si comportamente diferite.
Uite un mic exemplu: ne imaginam o situatie care ar putea decurge rau si intram intr-o stare de panica, simtim o oarecare frica.
Si incepem sa ne imaginam tot ce-i mai rau, cautand metode ca sa evitam acea situatie ipotetica.
Si ce crezi ca se intampla de cele mai multe ori?
Frica pune stapanire pe noi si nu mai avem capacitatea de a ne gandi la lucrurile care ne-ar ajuta cu adevarat sa evoluam, ci ramanem blocati gandindu-ne la cum sa evitam pericole imaginare.
Stiu ca avem cu totii diverse temeri. Ceea ce vreau sa-ti spun este ca, de cele mai multe ori, se dovedesc a fi complet neintemeiate, iar ceea ce gandim este departe de a fi asa de rau.
In realitate, lucrurile sunt mult mai bune decat ne imaginam noi.
Temerile imaginare ne pot tine blocati si putem avea de suferit pe toate planurile vietii.
Un aspect destul de grav in caz ca simtim des emotii negative este ca riscam sa ajungem sa depindem de altii. Cautam siguranta si fericirea in bratele sau sub protectia altor persoane care nu intotdeauna sunt bine intentionate si pot profita de noi.
In plus, nu ne putem atinge nici potentialul, deoarece mereu vom fi limitati de conditia pe care o are persoana de care depindem, iar daca acea persoana este slab dezvoltata din punct de vedere personal, la fel vom ramane si noi.
In schimb…
Unele dintre avantajele majore ale faptului ca intelegem ce sunt emotiile si incercam sa ne dezvoltam capacitatea sa controlam emotiile negative sunt rezolvarea unor situatii precum: renuntarea la diverse dependente, teama de a vorbi in public, nesiguranta in interactiunile cu persoane de sex opus, lipsa increderii in fortele proprii.
Daca iti poti controla emotiile, iti poti controla modul in care gandesti si in consecinta poti controla modul in care te comporti.
Sta in puterea noastra de a nu cadea pe moment prada emotiilor si a ne dezvolta capacitatea de a astepta cel putin cateva ore pana luam o decizie sau pana tragem o concluzie. Chiar 1-2 zile ar fi indicat sa asteptam daca este posibil.
Vei constata ca la inceput este extrem de dificil sa amani deciziile, insa dupa un timp te vei obisnui si chiar vei simti o stare de fericire rezultata din faptul ca nu te lasi prada impulsurilor de moment.
De asemenea, nu iti recomand sa faci promisiuni cand esti emotionat, mai ales cand esti fericit sau incantat de cineva sau ceva. Risti sa iti creezi mari probleme, deoarece atunci cand ne simtim bine, avem tendinta sa promitem orice oricui, apoi constatam ca nu ne putem tine angajamentele luate.
Ca o concluzie la toata aceasta pledoarie as dori sa mentionez ca in multe situatii din viata noastra suntem “condusi” de emotii cand luam decizii. De multe ori, ratiunea doar justifica deciziile luate anterior, desi ne place sa credem ca ratiunea sta la baza deciziilor noastre. Ei bine, dupa cum ai vazut, nu este asa. Emotiile sunt mult mai puternice decat ratiunea, oricat am incerca noi sa negam acest lucru.
De aceea mi s-a parut util sa scriu un articol pe acest subiect. Sper sa-ti fie folositor.
La final…
Te invit sa te Abonezi gratuit la Newsletter, deoarece pe e-mail trimit informatii foarte valoroase pe care nu le gasesti in alta parte.
De asemenea, vei fi informat mereu cand lansez un nou curs audio-video. Astfel de cursuri sunt utile, pentru ca poti aplica imediat ceea ce afli si iti poti imbunatati substantial viata.
Am documentat si testat diverse lucruri timp de peste 15 ani, iar tot ce am aflat iti prezint scurt si la obiect.
Poti invata de la cum sa-ti gasesti un job potrivit si cat mai bine platit pana la detalii despre cum poti sa-ti faci propria afacere sau daca ai deja o afacere, cum poti sa-ti imbunatatesti mult performantele.
Cursurile mele te pot ajuta sa duci o viata mai buna pe toate planurile.
Acum, daca doresti, ai putea sa faci acest mic exercitiu:
Sa identifici cateva momente din viata ta cand ai luat decizii de care ulterior nu ai fost multumit, din cauza faptului ca erai sub influenta unor emotii puternice. Apoi, sa te gandesti ce decizii ai fi luat daca reuseai sa te linistesti in acele momente.
Iti multumesc foarte mult pentru atentie si ne “reauzim” in curand!
Cu prietenie si respect,
Dragos Stoica
P.S.
Daca esti o persoana deschisa la lucruri noi si doresti sa afli in mod gratuit metode de lucru pe care le poti aplica imediat pentru a-ti imbunatati situatia personala, profesionala si financiara, te invit sa te Abonezi utilizand formularul de mai jos.
Conform normelor GDPR (General Data Protection Regulation) adoptat de Parlamentul European, e-mail-ul tau va ramane strict confidential si NU va fi folosit in scop comercial. Te poti dezabona oricand.